Friday, June 09, 2006

Το χρονικό μιας πορείας

Θα μου πέσουν τα μαλλιά!Μ'αυτά που ακούω δεξιά κι αριστερά. Ας τα πάρουμε όμως απ'την αρχή. Υπάρχει ένα νομοσχέδιο για ιδιωτικοποίηση της παιδείας προς ψήφιση. Τίθεται θέμα στις σχολές, γίνονται συνελεύσεις. Η κάθε παράταξη εκφράζει την άποψη της και τελικά 239 σχολές ψηφίζουν κατάληψη. Περνά ο καιρός, ανταπόκριση απ'την κυβέρνηση δεν υπάρχει, αποφασίζονται πορείες. Στην χθεσινή ήμουν κι εγώ.

Πηγαίνουμε στα Προπύλαια, όπου μοιράζονται ενημερωτικά φυλλάδια για το νομοσχέδιο κι εκφωνούνται ομιλίες και κάποια στιγμή ξεκινάμε οργανωμένα, κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά, για να φτάσουμε μέχρι το υπουργείο παιδείας και να διαδηλώσουμε τα αιτήματα μας.

Παρένθεση-->Μεσημέρι, ο ήλιος ντάλα, τρελή ζέστη, ο περισσότερος κόσμος με τελείως καλοκαιρινή περιβολή και σακίδια με νερά και αντηλιακά. Φυσικά κουβαλάν ταυτότητες και κανένα μαντήλι ή χειρουργικές μάσκες, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά και πέσουν καπνογόνα.

Προχωράμε λοιπόν με τα πανό και τα συνθήματά μας, στρίβουμε για τη Βουλή, παρατηρώ τις 2 chic αγελαδίτσες απ'το cow parade, περπατάμε περπατάμε και σε μια στιγμή παίρνει το μάτι μου ένα νιάνιαρο να κλωτσάει τη la vache qui rit. "Ρε τι κάνει τούτο;" Μια ώρα εκεί την κλωτσούσε. Ήρθαν και οι μαυροντυμένοι φίλοι του και κλωτσούσαν παρέα. Χτυπούσαν με καδρόνια τους κάδους για να κάνουν θόρυβο. Τόση ώρα εκεί, προλάβαινα να πάω, να πάρω αυτόγραφο και να γυρίσω στη γραμμή μου- διότι είχαμε γραμμές, αλυσίδες στην πορεία.
Με το που είδαν οι μπροστάρηδες τα έκτροπα άρχισαν να φωνάζουν σαν τρελοί: Αλυσίδεεεεες!
"Ε μα δε γίνεται πιο σφιχτά, θα σκάσω!"

Ενημερωτικά, τα μέλη της πορείας πιάνονται δυνατά, "αγκαζέ" ας πούμε, ο ένας πολύ κοντά στον άλλο σχηματίζοντας παράλληλες αλυσίδες, οι οποίες περικλείονται επιπρόσθετα από πλευρικές, που αποτελούν το πλαίσιο της πορείας και εμποδίζουν τους αναρχικούς να παρεισφρήσουν σ'αυτήν.

Κι ενώ θεωρητικά όλα βαίνουν καλώς, οι φοιτητές οργανωμένοι προχωρούν στους δρόμους και οι αναρχικοί σπάζουν στο πεζοδρόμιο η πολυαγαπημένη αστυνομία τι κάνει λέτε; Πάει στο πεζοδρόμιο και πιάνει τους αναρχικούς; Τους εγκλωβίζει; Τους συλλαμβάνει;!

Όχι καλέ. Ρίχνει καπνογόνα, δακρυγόνα κι ό,τι άλλο λήγει σε -όνα στα μπλοκ των φοιτητών. Α, έτσι είναι το σωστό.Οπότε μετά, ποιες αλυσίδες και ποια μενταγιόν... διαλύονται τα μπλοκ και οπισθοχωρούν για να οργανωθούν και πάλι. Εντωμεταξύ, έχει αρχίσει ο κακός χαμός- είναι να μη γίνει η αρχή σε κάποια πράγματα-απ'τα χημικά κόσμος κλαίει, παραπατάει, δεν μπορεί ν'αναπνεύσει κι απ'την κατάσταση επωφελούνται φυσικά οι αναρχικοί.

Στη συνέχεια, εφόσον βλέπουμε, οι φοιτητές, ότι αναίμακτα να φτάσουμε στο υπουργείο δεν υπάρχει περίπτωση, έχει αρχίσει ήδη και πέφτει πολύ ξύλο, αποφασίζουμε να γυρίσουμε στο πολυτεχνείο, όπου θα κατέληγε η πορεία έτσι κι αλλιώς, για το συντονιστικό.

Εύκολο να το λες...να θες να φύγεις απ'την πορεία και να μη σ'αφήνουν!Να προχωράμε ειρηνικά, συντεταγμένα προς το πολυτεχνείο και να τρώμε τα χημικά στη μούρη, συνέχεια, όλη την ώρα, εγκλωβισμένοι απ'τα ματ. Όποιος φοβήθηκε κι έκανε να ξεμυτίσει προς τα στενά, έπαιρνε σπάνια αναμνηστικά απ'την αστυνομία. Κυκλοφορούν και σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων.

Με τα χίλια ζόρια φτάνουμε επιτέλους στο πολυτεχνείο, καθόμαστε στην αυλή και η αστυνομία συνεχίζει να πετά προς το μέρος μας δακρυγόνα. Σημειώνονται επεισόδια έξω απ'το πανεπιστήμιο, οπότε μένουμε κανα 4ωρο μέσα μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα. Στο κυλικείο φυσικά και δεν έχει μείνει τίποτα πέρα από τσίχλες. Αρκούμαστε στο να χωνέψουμε τα χημικά λοιπόν και μετριόμαστε. Κάποιοι λείπουν. Είναι με προσαγωγή στην αστυνομία ή με αναμνηστικά στα νοσοκομεία. Περιμένουμε να γυρίσουν, οπότε και φεύγουμε.


Λίγα σχόλια, πρόχειρες κρίσεις, επικρίσεις& αναρωτήσεις...

*Οι κνίτες γιατί καναν ξεχωριστά πορεία; Δε διαδηλώναμε για τα ίδια πράγματα;

*Ήμασταν πολλοί,πάρα πολλοί. Δεν ξέρω αν ήμασταν πάνω από 20.000 όπως ειπώθηκε, πάντως σίγουρα δε θεωρούμασταν «ελάχιστες μειοψηφίες».


*Ξύλο ακριβώς δίπλα μου δεν έπεσε...αλλά μου είπαν συμφοιτητές μου γι'αυτό, πως σε κάθε ευκαιρία αστυνόμοι εγκλωβίζαν φοιτητές και χτυπούσαν αδιάκριτα.

*Τα δακρυγόνα τα γεύτηκα μια χαρά. Όταν έπεφταν, άγνωστος κόσμος οδυρόμενος στηρίζονταν πάνω μου. Ευτυχώς κάποια άτομα ήταν εφοδιασμένα με "αντίδοτο" λευκού χρώματος σε spray,(μαλόξ, για το στομάχι δεν είναι αυτό;) οπότε και στο τέλος η πορεία ήταν πέρα από ειρηνική, πραγματικά λευκή.

*Βλέποντας τηλεόραση: Φυσικά στο βωμό της τηλεθέασης προβάλλουμε τα επεισόδια και όχι την μαζική πορεία.. 5 φορές το πλάνο των βανδαλισμών, μισή φορά τα πλάνα απ'την πορεία. Πασάρουμε και μια ομολογία αναρχικού με πλάτη στην κάμερα, να 'χετε να πορεύεστε. Μετά, "μα γιατί είναι τόσο βίαιη η νέα γενιά;" Μήπως γιατί ηρωοποιούμε τα κακοποιά στοιχεία;

*Γιατί τέτοια αντίδραση απ'τα MΑΤ? Γιατί τόση ανεξέλεγκτη βία; Εντολές άνωθεν; Επίδειξη εξουσίας λόγω του φιάσκου με τον Παλαιοκώστα; Μεμονωμένες περιπτώσεις πορωμένων αστυνομικών; Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι κλείσαν από πολύ νωρίς πολλούς κεντρικούς δρόμους, πρώτη φορά ρίξαν τόσα πολλά χημικά, συνέλαβαν άσχετους διαδηλωτές και οι αναρχικοί φύγαν σαν κύριοι. 80 τόσες συλλήψεις λέει εκπρόσωπος της αστυνομίας και τελικά κράτησαν μόνο 4 απ'αυτούς. Τυχαίο; Ισχυρίζεται ο τελευταίος δε, ότι το 80% της πορείας ήταν μπάχαλα και κουβαλούσαν τσάντες με μολότοφ. Προσωπικά είχα κρακεράκια, αλλά του συγκεκριμένου δε θα του ‘δινα ούτε για δοκιμή! Είμαι και πολύ αναρχικιά ε; Αι φιλ ιτ.

Μπορεί να σαρκάζω και ν'αυτοσαρκάζομαι τώρα, όμως η αλήθεια είναι πως φοβήθηκα και αναρωτήθηκα ουσιαστικά γιατί βρισκόμουν εκεί που βρισκόμουν εκείνες τις στιγμές. Μπορεί να μην έχω αλλάξει άποψη περί Νομοσχεδίου όμως θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά να ξανακατέβω σε πορεία.
Όσο κι αν οργίζομαι με την άποψη μερικών: "Ε αφού ξέρατε ότι θα γίνουν φασαρίες, τι τις κάνετε τις πορείες;" Δια στόματος διάσημου παραθυρο-δημοσιογράφου. Πώς λέμε για τα πανηγύρια; Ε κάτι τέτοιες τοποθετήσεις είναι για τα παράθυρα.

Δηλαδή δε φτάνει που δε γίνεται διάλογος, ο λαός να μη διαδηλώνει γιατί η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει τους βανδαλισμούς των αναρχικών κι άμα φας καμιά αδέσποτη στην πορεία, πρόβλημα σου.

Ναι πρόβλημά μου, δέχομαι ότι η δράση φέρει αντίδραση. Δεν το θεωρώ γραφικό αυτό. Γραφικό θεωρώ τον άνθρωπο που περνιέται για νεοτεριστής και η μόνη επανάσταση που κάνει είναι ότι πίνει ελληνικό αντί για φίλτρου.



Ακόμη δε σταμάτησα να μιλάω; plz smbody stop me!

υγ: ενδέχεται update γιατί τα έγραψα αρκετά βιαστικά και προς το παρόν ο Μορφέας μου γνέφει ακαταμάχητα :P

4 Comments:

Blogger Πληρωμένη πένα said...

Μια χαρά τη διέλυσε την πορεία η αστυνομία με τους 'αναρχικούς' παρέα. Εγώ πέρασα μετά την πορεία απο το Πολυτεχνείο, τα έγραψα και στο blog μου. Ήταν σαν θεατρική παράσταση όπου πρωταγωνιστούσαν οι αναρχικοί με σκηνοθέτη τα Ματ και θεατές τους δημοσιογράφους.

8:20 PM  
Blogger €lisavet said...

Λες να κανόνισαν και καφεδάκι μετά αναρχικοί και ματ;

10:16 AM  
Blogger Η. said...

Πέφτοντας τυχαία στο blog σου, μάθε ότι διαφωνώ μαζί σου, όσο δεν πάει άλλο. Καταρχήν σκέφτηκες πως τόσα δακρυγόνα πέσανε από την αστυνομία, ακριβώς για να σου μπει εσένα το ζήτημα, της ¨ειρηνικής" φοιτητήτριας: "μα γιατί να κατεβαίνω σε πορείες αφού θα φάω ξύλο;"
Δεύτερο: η βία υπάρχει μέσα σε αυτή την κοινωνία είτε το θέλεις εσύ(ή ακόμα κι εγώ), είτε όχι. Από την στιγμή που κάποια μπλοκ φοιτητών αποφάσισαν να συγκρουστούν στην Μητροπόλεως και μετά οι μπάτσοι μας ρήμαξαν στα δακρυγόνα, γιατί να μην απαντήσουμε κι εμείς;
Τρίτον. Χωρίς να είμαι αναρχικός, κάθε άλλο, σε ρωτάω και απάντησε με το χέρι στην καρδιά: πως δηλαδή περιμένεις να πέσει αυτός ο νόμος, με προσευχές, με μια πορεία κάθε Πέμπτη στην Σταδίου και στην Πανεπιστημίου, και με καταλήψεις των 20- 30 ξημεροβραδιαζόμενων;

5:50 PM  
Blogger €lisavet said...

Καταρχήν σκέφτηκες πως τόσα δακρυγόνα πέσανε από την αστυνομία, ακριβώς για να σου μπει εσένα το ζήτημα, της ¨ειρηνικής" φοιτητήτριας: "μα γιατί να κατεβαίνω σε πορείες αφού θα φάω ξύλο;"

Φυσικά. Το "τι κάνω εδώ" δεν ήταν μόνο για τη σωματική μου ακεραιότητα αλλά για τη στιγμιαία διαπίστωση ότι όλο το σύστημα μπάζει και κυνηγάω χίμαιρες. Έχω κάτι εκλάμψεις κι εγώ!

Ναι, η βία υπάρχει. Πολλά υπάρχουν στον κόσμο τούτο, δε σημαίνει πως θα τα υιοθετήσω με περηφάνια.

Προσωπικά δεν αποφάσισα να συγκρουστώ σε καμία Μητροπόλεως.

Με το χέρι στην καρδιά, ναι, έτσι περιμένω, με πορείες διαμαρτυρίας, να τεθεί το θέμα υπό συζήτηση.

Με βία και καταστροφές νομίζω πως απλά χάνεις το δίκιο σου, δίνεις επιχείρημα στην άλλη πλευρά.

9:00 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home